Elküldve: 2010. Február 21. Vasárnap, 15:23 Hozzászólás témája:
Etanolt nem csak az ára miatt kell tankolni.
Egyszerűen nem annyira környezetszennyező.
Az egyik legolcsóbb közlekedési lehetőség az ukrán olaj egy diesel járgánnyal. 5-6 literes fogyasztás 200Ft\l körüli árral nagyon baráti.
Azonban nekem a lelkiismeretem nehezen viseli, hogy minden egyes nagyobb gyorsításkor egy hatalmas fekete okádmányt hagyok az utánam jövőnek. Sok ember ezt elfogadja, nem ő szagolja. A modern common rail-os motorok már nem csinálnak ilyet, viszont láthatatlanul lehet még veszélyesebbek és drága az alkatrész hozzájuk.
Jó cikk, olvassátok el:
http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2010/02/10/karosabb-e_a_fustolos/
Legszívesebben villamos járgánnyal járnék, de ez még lehetetlen.
Az etanol tűnik a legjobb választásnak. Nem tökéletes, nem olcsó, de az egyik legjobb kompromisszum. Marad csomagtartó, nem füstöl, megfizethető.
Tyto a karbantartás ne hanyagold el.
Mennyibe kerül az elektronika?
A városok levegőjét lehetne javítani.
Csatlakozott: Jul 18, 2005 Hozzászólások: 1256 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2010. Február 21. Vasárnap, 19:34 Hozzászólás témája:
Meg az éhezést növelni.
Te kukoricát ültetnél, hogy legyen nafta
a kocsidba miközben a világ harmada éhezik.
Nem kis veszélye van a még nagyobb
éhezésnek, az erdőirtásról nem is beszélve. _________________ Akkika Coupé, de a következő.. egy Corvette lett
Elküldve: 2010. Február 23. Kedd, 12:15 Hozzászólás témája:
A gazdasági érdek az mindenhol ott van.
Arról én nem tehetek, hogy a bolygó túlnépesedik, ez hatalmas probléma.
A sok replikátor bután szüli a sok gyereket. A kultúrális európa pedig csak öregszik.Mi felérjük éssze, hogy 5 gyereket nehéz tiszteségesen felnevelni.
Algák segítségével hatékonyabban lehetne termelni.
Az etanol csak pár éves alternatíva.
Én támogatom, tisztább, jobban megy és hasonló árban van.
Elküldve: 2010. Február 23. Kedd, 20:03 Hozzászólás témája:
Ja, részben igazad van, de vannak olyan részei a
világnak, ahol nincs termőföld, az egyenlőtlen
elosztás miatt. Sok helyen meg mi fejlettek zsigereljük
ki a természetet és dolgoztatjuk az embereket éhbérért.
Mondjuk úgy hogy kukoricát ültetünk amiből bioetanol lesz
miközben akár ugyanott éhen halnak.
Én az elektromosságban látom a kiutat. Mert elektromos
áram mindig lesz (nap, szél) Kifogyhatatlan. _________________ Akkika Coupé, de a következő.. egy Corvette lett
Csatlakozott: Dec 21, 2005 Hozzászólások: 602 Tartózkodási hely: N 47°26,689 ; E 19°06,572
Elküldve: 2010. Február 25. Csütörtök, 10:52 Hozzászólás témája:
Ahol nincs termőföld ott embernek sem lenne szabad lenni.
Mint az állatoknál, ahol nincs kaja nincs élővilág se.
Az ember egyedül ilyen sötét oktalan barom, hogy a semmire elli a kölköket mert "csak lesz valahogy" és erre ne is haragudj nincs semmi, de semmi mentség. Pont ők azok akik egyre nagyobb területet ültetnek be mondjuk rizzsel, mert az 1.2 milliárd vágottszeműnek kell a kaja. De hogy osszak a másik oldalra is, nem kell olcsóbb alternatíva akinek nincs pénze üzemanyagra járjon gyalog, na akkor lesz kisebb a környezetszennyezés, de az ember egy rohadt lusta faj... _________________ Milka: 1997 1,8 16V, NP, JMB, LL, OHAT, 4NKP
Elküldve: 2010. Február 25. Csütörtök, 12:46 Hozzászólás témája:
Nem tagadom ,van egy csomó oktalanul szaporodó fajta.
De Kínában legalább szigorú születés szabályozást vezettek
be. Jó, már így is sokan vannak. Én szerettem őket
egyébként mindaddig, amíg üzleti kapcsolatba nem
kerültem velük. Gusztustalan népség, mindenhol megpróbálnak
alkudni, meg átverni, kikerülni és közben gyanusítgatnak
hogy te vered át őket
Afrikában más a helyzet. ott akkora sötétség, hogy
csak szülik a kölköket a semmibe.
Míg a fejlett nyugati társadalmakban rohamosan fogy a
népesség, ami szintén nem normális dolog. _________________ Akkika Coupé, de a következő.. egy Corvette lett
Elküldve: 2010. Február 25. Csütörtök, 12:58 Hozzászólás témája:
Gerinek igaza van!
Az ember egy rohadt lusta faj.
Evolúciós szempontból, fejlődünk visszafelé.
Egy villamos coupe jó lenne, csak még mindíg nagyon drágák az aksik.
Fejleszteni kellene, de a mocskos érdek, olajosok.
Csatlakozott: Nov 30, 2009 Hozzászólások: 21 Tartózkodási hely: Budapest
Elküldve: 2010. Február 26. Péntek, 5:44 Hozzászólás témája:
Azt hiszem kicsit eltértetek a témától...
A bioetanol mindenképp köztes megoldás, ami a jelenlegi problémákat csak elodázza. Mindenképp kell majd más energiaforrást találni, de azok az autók már nem coupe-k lesznek... Sajnos.
Amúgy véleményem szerint az E85 még mindig az egyik legjobb áthidalás a következő okok miatt:
- Nem csak gabonafélékből lehet előállítani, hanem szinte bármilyen mezőgazdasági hulladékból (trágya, cukormelasz, siló, stb...)
- Nem igényel a jelenlegi autókhoz költséges átalakítást
- Termelhető, nem bányászatfüggő
-Sem az előállítása (szemben a modern akkumlátorokkal), sem a felhasználása nem jelent aránytalan környezetterhelést
Amúgy én is most fogok átállni E85-re, ha érdekel majd írom a tapasztalatokat!
Csatlakozott: Nov 25, 2006 Hozzászólások: 107 Tartózkodási hely: Dunakeszi
Elküldve: 2010. Február 26. Péntek, 18:56 Hozzászólás témája:
Ha turbos a coupéd akkor engem érdekkel, hogy miben változtak
a kocsid tulajdonságai.
Egyébként meg ne akarjuk megváltani a világot mert a fejlet országok és a ipari óriások (autogyárak, olajipar) toronymagasról leszarják a környezetvédelmet, nekik csak a profit számit. (akármit is pofáznak a médiában)
Nem hinném hogy a közelkeleten a sok turbános tevezsoké majd egyik napról a másikra átáll akkumulátor gyártásra, de arra volt eszük, hogy egy energiát pazarló, fényűző csili vili várost felhúzanak a sivatag közepén. Végül is kifizetük nekik.
Arról meg ne is beszéljünk hogy itthon a kb 325ft benzinár 2/3-át a állam nyeli le. Ja hogy már nem tudnak mi eladni hogy kipótólják a kölcségvetési hiányt, hát marad a legegyszerűbb megoldás húzzuk le mégjobban az autosokat.
Akár hogy is nézzük egy pazarló világban élünk és ez nem fog egyik napról a másikra megváltozni. _________________ More air, more fuel, more respect
Elküldve: 2010. Február 28. Vasárnap, 9:46 Hozzászólás témája:
Igen, turbós. Bár most -egyéb okok miatt- egy kicsit csúszik az átalakítás. Nem szeretnék E85 kit-et használni, hanem a körülményesebb és költségesebb megoldás lesz benne. Tehát injektorcsúcs csere és a vezérlőprogram átírása. Remélem azért március közepére meglesz a dolog.
Csatlakozott: Nov 25, 2006 Hozzászólások: 107 Tartózkodási hely: Dunakeszi
Elküldve: 2010. Február 28. Vasárnap, 18:45 Hozzászólás témája:
Hali
Nem lenne elég egy mod. program ami több üzemanyaggal látja el a hengereket? Egyébként az egyszerű átalakitó kittek is az injektorok nyitvatartási idejét modosítják+keverékképzést nézik.
A helyedbe iratnák egy olyan programot ami 20% növeli a befecskendezet üz. mennyiséget és a gyújtást is a 105-ös oktánszámhoz
lőném be, viszont egy új lambdaszondát szerintem vegyél hozzá mindenféleképen+ 2db üzemanyagszűrőt, azegyiket most rakd be a másikat meg kb 2 tank E85 után. _________________ More air, more fuel, more respect
Elküldve: 2010. Március 3. Szerda, 9:53 Hozzászólás témája:
Miért választod a költségesebb átalakítást?
Már jó idő lesz, télen dől el mennyire jó a rendszer, hogy indul.
A gyujtást hogyan kell állítani?
A gyári injektorok kevesek lennének?
Elküldve: 2010. Március 9. Kedd, 22:06 Hozzászólás témája:
Sorry, kicsit sok volt a meló mostanság így csak most tudok írni.
Azért választom a drágább megoldást, mert kicsit bizalmatlan vagyok a különféle kit-ekkel kapcsolatban.
Ahogy utánanéztem, csak alapdolgokat állítanak, a teljes vezérlést nem írják át. Persze nem is tehetik, hiszen akkor nem lehetne alkalmazni ugyanazokat a kiteket más-más karakterisztikájú motorokhoz.
Ott kezdődik a gond, hogy az E85 térfogatra vetített energiatartalma alacsonyabb mint az benziné. Ezért több kell belőle. Viszont az etanol égése során kevesebb levegő kell.
(aki szereti a kémiát annak:
Benzin égése: 2 C8H18 + 25 O2 = 16 CO2 + 18 H2O
Etanol égése: 2 C2H5OH + 7 O2 = 4 CO2 + 6 H2O
Itt már a tömegszázalékok és a energiaszintek számolgatása nélkül is látszik az alapvető különbség, amit az előbb írtam)
Tehát több üzemanyag, kevesebb levegő... És más-más arányok. Tehát gyakorlatilag minden fordulatszám-tartományban változtatni kell a levegő-üzemanyag arányt.
Szerintem már mindenki találkozott a jelenséggel mikor nem megfelelő az üzemanyag levegő keverék. Az autó rángat, lefullad, szenved. A motort kevés dolog tudja hatékonyabban szétgyilkolni. Hát még ha kap mellé egy kis turbónyomást is. Ezért inkább nem kísérletezek a kitekkel, hanem a motorvezérlést iratom át.
Nem szeretném 3-5000 km múlva szidni az olasz kocsikat a saját hibáim miatt.
Ja, amúgy a témában van egy nagyon jó oldal: etanol.blog.hu
Érdemes megnézni!
Elküldve: 2010. Március 14. Vasárnap, 20:38 Hozzászólás témája:
Jelentem, lassan elkészül az autó (100% és csak E85 kompatibilitás), jövő héten még bejáratás (volt egyéb dolog is benne, kovácsolt dugattyúk, etc...), de lassan majd írom a tapasztalatokat. Benzines fogyasztási és egyéb adatok felírva, lesz összehasonlítási alap.
Elküldve: 2010. Április 8. Csütörtök, 19:04 Hozzászólás témája:
2szer tankoltam a puntoba E85-öt, (60 %ban etanolt
40%ban benzint) semmi rosszat nem tapasztaltam
Most jön a corvette is.
Bár olyan keveset fogyaszt hogy nem tom megéri e
kísérletezni. Voltunk vidéken, 80 km alatt 7,5l
átlagfogyasztás. Hoppá! Na jó, nem sokat előzgettem. _________________ Akkika Coupé, de a következő.. egy Corvette lett
Elküldve: 2010. Április 9. Péntek, 11:18 Hozzászólás témája:
Ákos valami csak lehet a kocsiddal, tojás nem gurult a gázpedál alá?
Nyáron, jobban lehet próbálkozni, nem kell túlságosan félni a hideg indítástól. Télen húzós, ha teli a tank egy keverékkel és tolni kell a verdát, a sofőrnek nem kellemes. Csere, eddig a kocsi vitt, most vigyen a gazda!
Zortmund, hogy áll a couped?
Vannak már eredmények?
Elküldve: 2010. Április 10. Szombat, 8:02 Hozzászólás témája:
Hmmm... V8-as motor ami 10 liter alatti fogyasztással eljár. Nem rossz!
Köszi a kérdést, azért hallgattam eddig, mert még csak a bejáratásnál tartok. Gyakorlatilag teljesen fel lett újítva a motor (új dugattyúk, 2,5 bar-ig nyomásálló tömítéskészlet, új hűtő- és termosztát, csökkentett hőgomba, stb...) tehát ennek fényében nézzétek az adatokat.
Az E85 miatt a következő átalakítások történtek:
- Injektorcsúcs csere (1,5-el nagyobbra), tehát megnövelt befecskendezés
- Nagyobb teljesítményű vízpumpa
- Átírt vezérlőprogram (jelenleg csak 3000-ig)
- Erősebb AC pumpa
Fogyasztásról:
Azzal kezdtem a motor bekoptatását, hogy egy 400 km-t mentem pályán.
Korábban benzinnel autópályán a fogyasztásom 9,8-11 liter között mozgott. Az első etanolos 400 km átlaga: 11,2 liter.
Azóta a Budapesten szaladgálok sokat a legjobb fajta dugókban (napi használatra van az autó). Eddig a városi fogyasztásom 12-14 liter volt (igen, volt párszor, hogy nem bírtam magammal... ). Most etanollal 15-16 liter köröl mozog.
Negatívumok:
Reggelente nehezebben indul. Már nincs meg a pöcc-röff érzés, hanem 2-3 indítózás után indul el. Ígéret szerint ez télen sem lesz rosszabb, de erről még nem tudok nyilatkozni.
Pozitívumok:
Erősebb lett. Még nem léphetek igazán oda neki (bejáratás), de már most érzem, hogy még turbó nélkül is érezhetően jobban húz. Harap...
Megszűnt a benzinszaga. Inkább édeskés cefreszaga van, ami nekem tetszik, de ez ízlés dolga.
Megváltozott a hangja. Nem tudom, hogy a motorfelújítás vagy az E85 okozta, de csendesebb lett.
Vonyítva röhögök a benzinkutaknál. Igaz, időnként a kutasokkal meg kell küzdeni, akik mindenképp szeretnének egy kis benzint is tenni bele (kell az bele főnök), de mivel a kéretlen ablakmosókon edződtem, ez nem jelent problémát...
Nagyjából most ennyi. Ha vége a bejáratásnak és néhányszor már beletoltam a fordulatszámmérőt a pirosba, akkor nyugodtabb szívvel mesélek majd.
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban